Werken bij

Werken bij Balemans

Collega aan het woord

Bouwen is emotie

Jaco

Directeur / eigenaar

Jaco, directeur, 25 jaar bij Balemans in 2019

Jaco: “In 2019 bestaat Balemans 45 jaar. Daarom vroegen we medewerkers die al lang bij ons werken, naar hun top drie (of vier en soms vijf) met projecten die hen het meest zijn bijgebleven. Ik heb er zelf ook over nagedacht en kom uit bij werken die laten zien dat bouwen voor ons emotie is. Dat maakt Balemans tot Balemans. Dáárom werken we zo graag voor particulieren. We gaan met hen het proces in om er samen de mooiste woonomgeving van te maken.

Laatst werd mij nog eens duidelijk hoe diep de emotie zit. Via via hoorde ik dat een woonboerderij gesloopt zou worden. De boerderij die wij vijftien jaar geleden renoveerden van bouwval tot prachtig woonhuis! Dat moet een vergissing zijn, was mijn eerste gedachte. We legden onze hele ziel en zaligheid in de restauratie. Daarna kwamen we nog jarenlang als aannemer over de vloer. De eigenaren waren zo blij met het resultaat. Het was ook zo mooi en zo perfect. En toch kiezen dezelfde eigenaren nu voor sloop. Op de plek waar ze verliefd op zijn, komt iets moderns. Ik ben er nog ontdaan van.

Min of meer het tegengestelde speelt bij de woning aan de Raadhuisstraat in Breda. De verbouwing daarvan was een project in opdracht van vrienden, met wie ik al minstens dertig jaar optrek. Met een interieurarchitect werkten we gestructureerd van boven naar een beneden. Na de ingrijpende verbouwing, bleef ik er privé over de vloer komen en kon van dichtbij meegenieten van het resultaat. Begin 2019 is het huis verkocht. Er zijn al vele voorbeelden van dat wij als aannemer met eigenaren mee verhuizen naar een volgend pand, maar dit keer bleven we als aannemer in het pand achter. De nieuwe bewoners trokken meteen na de overdracht erin. Met grootse plannen klopten ze bij ons aan. Ik maakte weliswaar een offerte maar adviseerde tevens om het huis eerst eens te gaan beleven. Ik vertelde hen bovendien over de visie waarmee het huis eerder was verbouwd. Na ongeveer een half jaar spraken we elkaar weer. Ze boden excuus aan omdat ze niet ingingen op onze offerte maar slechts kozen voor enkele kleine aanpassingen. Excuus is niet nodig, want wat ben ik blij met deze uitkomst. Het eerdere ontwerp blijft intact. En de kwaliteit daarvan blijft bestaan.

Een project dat ik nooit zal vergeten, is het huis waar de film Schatjes is opgenomen, aan de Dr. Batenburglaan in Breda. Zo’n achttien jaar geleden kwamen de eigenaren van de toen behoorlijk vervallen woning bij ons terecht. ‘Ik heb gehoord dat jullie goed zijn in restaureren’ zeiden ze. We kregen direct het vertrouwen. Natuurlijk gaaf vanwege de locatie (een kavel van 5.000 m²) maar ook vanwege de grootte van het project. We hadden ervaring met alle onderdelen maar niet in deze omvang. Problemen zagen we niet, opportunistisch gingen we aan het werk. Ik ben nog altijd trots op wat het is geworden, hoewel de woning na diverse wisselingen van eigenaren op zijn minst wel weer een likje verf kan gebruiken.  

Tot slot zal ik onze eerste ontwikkeling als Balemans nooit vergeten. Nieuwenhuizen 9-13, een zijstraat van de Haagdijk, kwam te koop. Mijn vader vroeg mij om advies. Als 26-jarige zag ik kansen met de ontwikkelervaring die ik had opgebouwd in Amsterdam. Mijn vader vertrouwde me en gaf mij de vrije hand. Het was een moeilijk binnenstedelijk project; nog geen muur of hoek was recht. De nacht voordat de betonvloeren geleverd zouden worden, deed ik geen oog dicht. Zou het allemaal passen? Het paste perfect. Altijd als ik erlangs rijd, denk ik terug aan die nacht. Bouwen is emotie!”

Weetjes

  • Werkzaam bij Bouwbedrijf Balemans sinds 1994
  • De kracht van Jaco:
    • ziet kansen
    • bouwt met emotie
    • analytisch sterk

Heb jij het Balemans DNA?

Dan zijn we hard op zoek naar jou! Ben je (machinaal) timmerman, metselaar of wil je op kantoor als projectbegeleider werken? Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of solliciteer direct!

Meer collega's aan het woord

Ben jij onze nieuwe doorbouwer?

Solliciteer direct!

Als je net als ons van doorbouwen houdt, dan slaan we graag snel spijkers met koppen. Bel gerust voor een kennismakingsgesprek.

jacobalemans-directeurbouwbedrijfbalemans-breda.png
Bouw jij met ons mee? Jaco Balemans

Directeur/ Eigenaar

06-51362763 jaco@balemans.nl Contact opnemen